Twaalf jaar voor dodelijke schietpartij Oisterwijk

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 42-jarige Dave S. tot twaalf jaar celstraf veroordeeld vanwege een schietpartij in het Brabantse Oisterwijk, waarbij een dode viel. De rechtbank veroordeelde S. in 2013 tot 15 jaar celstraf. Volgens het hof voelde S., die ruzie had in het drugsmilieu, zich bedreigd en handelde hij in een opwelling.

De rechtbank had hem voor moord en poging tot moord veroordeeld, maar het hof ging daar dus niet in mee, en oordeelde dat het gaat om doodslag en poging tot doodslag. Ook is S. veroordeeld vanwege verboden wapenbezit.

Twintig kogels

Dave S. had al lange tijd een conflict in het drugsmilieu met twee Duitse mannen, die hem in maart 2012 thuis opzochten. De Duitsers hielden hem en zijn broer verantwoordelijk voor het verdwijnen van een partij drugs. Toen de mannen aan zijn deur stonden, zette hij zijn dochter achter in de huiskamer, en vroeg hij zijn vrouw om de politie te bellen.

De Duitsers gingen daarop naar de achterkant van zijn huis. Toen is S. naar buiten gelopen en begonnen met schieten. Hij vuurde in totaal twintig kogels af op de mannen. Beide mannen raakten zwaargewond en moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. Een van hen overleefde het niet.

Broer krijgt drie maanden

De broer van Dave S., Jeffrey, kreeg voor de rechtbank drie maanden cel omdat hij met zijn auto op de man die later overleed heeft ingereden. Die straf was gelijk aan zijn voorarrest, en hij ging niet in hoger beroep.