Twee aangehouden op Curaçao

Op Curaçao zijn dinsdagmiddag lokale tijd twee mannen aangehouden. De twee zouden na de moord op politicus Helmin Wiels een dreigvideo op YouTube hebben geplaatst, de verdenking tegen hen is bedreiging en moord met voorbedachte rade. Niet zeker is of de mannen in verband staan met de moordaanslag op Wiels. 

De verdachten zijn broers van 27 en 19 jaar. De twee hebben zichzelf bij de politie gemeld. In de video op YouTube kondigden de twee aan dat de moord op Wiels de eerste van een reeks zou zijn. De politie heeft ook twee huiszoekingen gedaan. Er is onder meer een computer in beslag is genomen.

De 54-jarige Wiels partijleider van de grootste partij op het eiland, Pueblo Soberano, werd zondag doodgeschoten op het strand. De moord waarvan de achtergronden nog niet zijn vastgesteld heeft de eilandbewoners geschokt. Er is door de regering een speciale gratis telefoonlijn geopend voor mensen die willen praten over de impact die de moord op Wiels op hen heeft.

Corruptie

Zowel op Curaçao als op Sint Maarten is corruptie verankerd in de economie en de politiek. Er wordt gespeculeerd dat de moord op Wiels verband houdt met de belangen van illegale gokkerij. Francesco Corallo die op de eilanden veel invloed heeft, onder meer in de gokwereld, heeft nauwe contacten met politici, niet alleen op Curaçao maar ook op Sint Maarten. 

In De Telegraaf staat woensdag een foto van Corallo met de nieuwe premier van Sint Maarten. Het gerucht is dat Corallo de UP van Theo Heyliger zou financieren. De Veiligheidsdienst Curaçao heeft Corallo een ‘Italiaanse maffiabaas’ genoemd.