Twee afrekeningen in Marseille; teller op 17

Na een periode zonder liquidaties zijn de afgelopen twee dagen opnieuw twee afrekeningen gepleegd in Marseille. Maandag ochtend werd een nog onbekende twintiger doodgeschoten toen hij een taxi in wilde stappen. Een dag eerder werd een man van 29 doodgeschoten. Beide afrekeningen vonden plaats in de noordelijke arrondissementen van Marseille.

De 29-jarige man was een bekende van de politie. Hij is eerder veroordeeld voor kleine vergrijpen en drugshandel. Het is bij de politie niet bekend dat hij zich met georganiseerde criminaliteit bezighield.

Kalasjnikovs

De man werd beschoten toen hij in zijn auto reed. Hij is daarop uitgestapt en heeft geprobeerd te voet te vluchten, maar werd toen ook in zijn rug geschoten. Hij is tijdens zijn vlucht ingestort en later overleden.

De twintiger die maandagochtend is doodgeschoten, zou zijn vermoord met een kalasjnikov. Deze wapens worden in Marseille regelmatig bij afrekeningen gebruikt. Ze zijn relatief makkelijk te verkrijgen. Kalasjnikovs zijn veel gebruikt in oorlogen op de Balkan en in Noord-Afrika, via de haven belanden ze makkelijk in Antwerpen.

Criminele jongeren

In de noordelijke arrondissementen zijn voornamelijk jonge immigranten uit noordelijk Afrika actief. Zij houden zich bezig met de handel in hasj, die zij via familie in bijvoorbeeld Marokko of Algerije importeren.

Deze groepen zijn veelal slecht georganiseerd. De leden zijn jong en hebben weinig ervaring in de criminaliteit, waardoor ze bij conflicten minder onderhandelen en sneller schieten.

Jaarlijks tientallen doden

Daarnaast zijn in Marseille andere criminele organisaties actief, waaronder Corsicanen. De strijd tussen deze criminelen kost jaarlijks tientallen mensen het leven. Dit jaar zijn zeker zeventien afrekeningen in het criminele circuit gepleegd. Vorig jaar stond de teller aan het eind van het jaar op 24.

Eind vorige week heeft de Franse regering maatregelen aangekondigd om de criminaliteit tegen te gaan. Zo worden er begin 2014 nog 80 extra agenten naar Marseille gestuurd. Ook zou met een pakket van 3 miljard euro aan maatregelen onderwijs en werkgelegenheid moeten worden gestimuleerd.

Lees ook:

Vierde afrekening in een week in Marseille

Afrekening Marseille als in The Godfather

Minister naar Marseille om moorden