‘Twee Antwerpse politiemensen veroordeeld voor geweld tegen Nederlanders’

‘Twee Antwerpse politiemensen veroordeeld voor geweld tegen Nederlanders’

Door de Antwerpse rechtbank zijn twee politiemensen veroordeeld voor buitenproportioneel geweld en het opstellen van een vals proces-verbaal tegen een groepje Nederlanders. Volgens de Gazet van Antwerpen waren de verdachten lid van het zogeheten snelle respons-team (SRT, een arrestatieteam) van de politiezone Antwerpen. Er was bij de zaak ook een derde agent betrokken, die hulp verleende bij het opstellen van het valse pv.

Audi Q7

De feiten speelden zich af op de avond van 13 januari 2022 in de Antwerpse binnenstad. Een patrouille van het SRT – een team dat in burger werkt – stond stil in hun Audi Q7 in de Lange Koepoortstraat. Vier Nederlandse mannen passeerden en een van hen voelde aan de klink van de bestuurdersdeur. Zijn vrienden liepen verder.

Een van de agenten stapte uit en arresteerde de Nederlander op hardhandige wijze. De andere Nederlanders bemoeiden zich ermee en de man die werd vastgehouden wist zich los te wringen. Daarop ontstond een achtervolging van de vier agenten die de Nederlanders verderop aanhielden en tegen de grond werkten in de Coppenolstraat en in de Wolstraat.

Getuigen hebben verklaard dat een van de agenten met zijn vuist een van de Nederlanders vijf keer in het gezicht sloeg. Een andere getuige verklaarde dat hij ‘botten hoorde kraken’. Ook een andere Nederlander werd in het gezicht geslagen waarna hij achterover op de grond viel. De slachtoffers hadden zich volgens de getuigen niet echt verzet.

‘Gebrek aan respect’

Twee van de SRT’ers hebben volgens de rechtbank buitenproportioneel geweld gebruikt. ‘Ze toonden een gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van de slachtoffers’, zei de voorzitter. Een van hen krijgt 24 maanden onvoorwaardelijke celstraf en een voorwaardelijke boete. Een ander een voorwaardelijke straf van tien maanden cel en een voorwaardelijke boete van 800 euro.

De derde collega werd vrijgesproken van het geweld, maar wel met zijn collega’s veroordeeld voor het opstellen van een vals proces-verbaal: zes maanden cel en 800 euro boete, beide voorwaardelijk.

De Nederlanders krijgen in totaal bijna 9.000 euro schadevergoeding.