Twee arrestaties in IKEA-affaire

In Polen zijn twee mannen aangehouden in verband met de reeks aanslagen op vestigingen van de Zweedse meubelketen IKEA, dat heeft het Franse persbureau AFP gemeld. Een woordvoerder van de Poolse politie heeft verklaard dat de mannen ervan worden betrokken te zijn bij de aanslagen maar dat het onderzoek nog loopt. Meer details zijn niet gegeven. IKEA is slachtoffer van een afpersing.

 

Poolse media schrijven dat het gaat om twee Poolse mannen, beide van 39 jaar. De mannen zouden explosieven hebben geplaatst in IKEA-winkels in België, Frankrijk, Nederland Duitslanden en Tsjechië. Er zou een losgeld van zes miljoen euro zijn gevraagd.

Eén van de verdachten zou als manager bij IKEA hebben gewerkt en vier talen spreken. De afpersing is uit Polen aangestuurd en georganiseerd. Volgens de Poolse politie werkte de groep met moderne middelen en moeite hebben gedaan om hun sporen, die uiteindelijk naar Polen leidde, uit te wissen. Er zijn bij de verdachten onder mer pruiken en maskers gevonden.

Een derde verdachte Pool zou nog voortvluchtig zijn. Er zouden een paar honderd Poolse politiemensen op de zaak hebben gewerkt.

De explosieven bij IKEA ontploften op 30 mei van dit jaar in Nederland, België en Frankrijk. IN Duitsland raakten op 10 juni twee mensen gewond. In Tsjechië vond de politie explosieven die niet waren afgegaan.