Twee arrestaties in onderzoek naar illegale handel in puppies

Twee arrestaties in onderzoek naar illegale handel in puppies

De politie heeft twee verdachten aangehouden, in een onderzoek naar de illegale handel in jonge hondjes. Die handel zou vooral hebben plaatsgevonden op Marktplaats.

Beeld: de politie heeft aanhoudingen verricht in een zaak van illegaal verhandelde puppies.

Pups

Het gaat om een man van 26 jaar en een 20-jarige vrouw uit Hoogeveen. Zij hebben over de periode van een jaar tientallen zogenaamde Pomeriaan-pups, afkomstig uit Oost-Europa en in slechte conditie, doorverkocht. Dit meldt de politie donderdag.

Aan de bel

De zaak kwam aan het rollen nadat dierenwelzijnsorganisatie House of Animals aan de bel trok, naar aanleiding van online advertenties, voornamelijk op Marktplaats. Ze hadden op dat platform meerdere gebruikersnamen.

Het verdachte duo is woensdagochtend aangehouden. Bij de doorzoeking van hun woning werd een ernstig zieke pup aangetroffen. Dat dier is in beslag genomen en krijgt medische zorg, aldus de politie.

Misstanden

In de hondenhandel en -fokkerij vinden nog steeds misstanden plaats, licht de politie toe: ‘Geïmporteerde honden of honden van illegale fokkers of handelaren hebben bijvoorbeeld niet de juiste vaccinaties, zijn niet gechipt en geregistreerd. De puppy’s kunnen te jong zijn en vaak niet goed gesocialiseerd. De herkomst van de dieren is niet altijd duidelijk.’

Uit onderzoek is volgens de politie gebleken dat het dierenleed enorm is: ‘Vaak moeten de pups kort na aankoop naar de dierenarts voor de nodige nazorg. De nieuwe eigenaren hechten zich snel aan de pup, maar worden met zeer hoge rekeningen opgezadeld. Regelmatig overlijdt de pup kort na de aankoop.’