Twee autodievenbendes opgerold

De politie heeft eerder deze week twee verschillende autodievenbendes opgerold in Arnhem en Nijmegen. Daarbij zijn vier verdachten gearresteerd, in de leeftijd van zeventien to 42 jaar. Ook is er een verdachte aangehouden in Polen. 

In beide onderzoeken werden zoekingen gedaan in woningen en loodsen in Oost-Nederland, onder andere in Velp, Rheden en het Brabantse Mariaheide. Daarbij werden gestolen auto’s en auto-onderdelen aangetroffen. Ook werden door de politie gegevensdragers zoals telefoons en computers, auto-manipulatieapparatuur, geld en administratie in beslag genomen.

Poznan

De gestolen auto-onderdelen werden met busjes naar Poznan in Polen vervoerd. De politie sluit meerdere aanhoudingen in beide onderzoeken niet uit. Er zijn ook zoekingen verricht in Polen en Duitsland.

16.000

Jaarlijks worden er zo’n 16.000 voertuigen gestolen. De oude autodief die een koevoet tussen de deur zet en draadjes aan elkaar knoopt om de auto te starten, bestaat niet meer. Nieuwe auto’s zitten vol technologie, waardoor specialisten nodig zijn om met de auto weg te kunnen rijden. Toch is het – zeker voor iemand met een beetje verstand van computers – ook erg eenvoudig om tegenwoordig auto’s te stelen. Hier een filmpje waar dat uit blijkt.

https://www.youtube.com/watch?v=60Q_CH27TR8

Volkswagen

Al jaren is Volkswagen veruit het meest populaire automerk bij dieven. BMW staat op de tweede plaats, Mercedes op de derde. Audi staat op de vijfde plek. Dit merk wordt vooral gebruikt door plofkrakers.

In het boek Misdaadatlas van de Lage Landen wordt ook uitgebreid stil gestaan bij autodiefstallen.