Twee criminele groepen opereerden vanuit Antwerps restaurant

De politiekorpsen van België en Spanje hebben twee criminele groepen ontmanteld. Ze worden verdacht van drugshandel, wapensmokkel en meer. Dertig verdachten werden gearresteerd. Ook werden invallen gedaan. Hun hoofdkwartier was in Antwerpen.

Schuldig

Het gaat om een criminele groep die vanuit Antwerpen werkte, waarbij verschillende families samenwerkten. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan inbraken, smokkel van wapens, het vervalsen van geld, en drugssmokkel. Dit meldt Europol donderdag.

Een restaurant in Deurne fungeerde als een geheime locatie voor de handel in drugs. Meerdere leden van de groep gebruikten het restaurant als een ontmoetingsruimte.

Familie

De hoofdverdachte stond aan de leiding van een crimineel samenwerkingsverband met een familiestructuur. Die was samengesteld uit diverse familieleden en andere contacten, die verschillende rollen speelden binnen de organisatie. De meeste leden hadden zowel de Belgische als de Albanese of Kosovaarse nationaliteit.

Contact

De politie ontdekte dat de groep nauwe contacten onderhield met een tweede crimineel netwerk, aangevoerd door een man met een Spaanse nationaliteit, uit Sint-Gillis-Waas in België. Dat hield zich bezig met de illegale import van hasj vanuit Spanje en het uithalen van ladingen cocaïne uit de haven van Antwerpen.

De groep had toegang tot verschillende corrupte medewerkers in de omgeving van de haven. Familieleden van deze leider maakten zich schuldig aan witwassen, in de regio’s Almeria en Granada.

Om niet gepakt te worden, gebruikten de leden van de groepen versleutelde communicatie, vervalste identiteitsbewijzen, en voertuigen met vervalste registratie. Ze zijn verdacht van het witwassen van criminele winsten via legale bedrijven en vastgoedondernemingen, gevestigd in Albanië, België en Spanje.

Luxe

De actiedag op 10 mei bestond uit 42 huiszoekingen, leverde 30 arrestaties op, terwijl het genoemde restaurant werd gesloten. Men vond cocaïne, hasj en wiet, en wapens, munitie, geluiddempers en kogelwerende vesten. Daarnaast ook vervalste documenten en mobiele telefoons.

Tenslotte namen men 14 voertuigen in beslag, een camper, luxe horloges, een bedrag van 50.000 euro op een bankrekening, en ongeveer 60.000 euro in cash. Europol coördineerde de actie.