Dode en vijf gewonden bij aanslag Brindisi

Een 16-jarig meisje is om het leven gekomen bij een bomaanslag een modevakschool in Brindisi in het zuiden van Italië. Vijf anderen raakten gewond, van wie twee ernstig. De school is vernoemd naar de vrouw van rechter en maffiabestrijder Giovanni Falcone (foto), die twintig jaar geleden allebei om het leven kwamen bij een aanslag.

 

Berichten dat er een tweede meisje dood zou zijn, worden door het lokale ziekenhuis tegengesproken. Zij is na een spoedoperatie nog in leven, maar verkeert in kritieke toestand.

De bom, die bestond uit twee gasflessen, ontplofte vanmorgen om 7.45 uur. De Italiaanse autoriteiten zeggen dat de bom in een vuilnisbak is verstopt die voor de school stond. De slachtoffers zijn studenten. Zij stonden op de stoep voor de school te praten.

Woensdag 23 mei is het twintig jaar geleden dat Giovanni Falcone en zijn vrouw, naar wie de school is vernoemd, om het leven kwamen door een bomaanslag. Er was een halve ton dynamiet in de afwateringsbuizen onder de snelweg aangebracht, de lading ontplofte op het moment dat Falcone er overheen reed. Het wordt aangenomen dat de Cosa Nostra achter deze aanslag zat. De rechter stond bekend als bestrijder van de Siciliaanse maffia.

Voor de bomaanslag van vandaag heeft nog niemand de verantwoordelijkheid opgeeist. De Italiaanse minister van Onderwijs zegt dat de georganiseerde misdaad achter de explosie zit. Vandaag ontvangt Brindisi de deelnemers van een mars tegen de maffia. Die mars begon op 11 april in Rome.