Twee genen veroorzaken geweld

Twee aparte genen in het menselijk dna hebben een directe relatie met gewelddadige criminaliteit. Wetenschappelijk onderzoek in Finland suggereert dat er een stevige biologische basis is voor dat soort crimineel gedrag.

Hersenactiviteit

De Finse wetenschappers stelden vast dat tussen 5 en 10% van de gewelddadige misdaden in Finland zijn toe te schrijven aan één van de twee genen. Dat schrijft de Britse krant The Independant op basis van een artikel in Molecular Psychiatry. De genen zijn van invloed op hersenactiviteit.

Gedrag

Deze onderzoeksresultaten zijn niet de eerste die wijzen in de richting van een biologische verklaring voor gewelddadig crimineel gedrag. Er zijn ook al kritische geluiden van wetenschappers die zeggen dat het onderzoek te beperkt zou zijn en dat het menselijk gedrag veel complexere oorzaken heeft.

Direct

Toch zegt de leider van het onderzoek, hoogleraar Jan Tiihonen van het Karolinska Institute in Stockholm, dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs komt voor de stelling dat bepaalde genen direct de kans op gewelddadig crimineel gedrag beïnvloeden. Hij zegt: ‘Je kan zeggen dat er misschien tussen de vijf en tien procent minder gewelddadige misdaad in Finland voor zou komen als deze genen niet zouden bestaan. Deze twee genen hebben een relatief groot effect op menselijk gedrag maar er zijn mogelijk nog tientallen of honderden genen die een kleiner effect hebben.’

Dopamine

In de studie is het dna van 895 veroordeelden in Finse gevangenissen onderzocht. Bij hen was een gen dat zorgt voor minder aanmaak van de neurotransmitter dopamine bij 60% aanwezig, vergeleken bij 40% in de gemiddelde bevolking. Dopamine is een stof die van invloed is op het gevoel van zelfvertrouwen en welbevinden. Door cocaïnegebruik wordt de aanmaak ervan gestimuleerd. Van een ander gen was al bekend dat het te maken heeft met impulsief gedrag. Ook dat gen kwam vaker voor bij de onderzochte delinquenten.