Twee Hagenaars opgepakt voor fraude met corona-uitkeringen

Twee Hagenaars van 32 en 34 zijn dinsdag door de FIOD aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met corona-uitkeringen. Ook worden ze verdacht van fraude met loon- en omzetbelasting van hun drie uitzendbureaus die vooral actief waren in de agrarische sector. Ze zouden ten onrechte voor bijna 300.000 euro aan NOW- en TVL-subsidies hebben aangevraagd.

De twee gaven leiding aan drie besloten vennootschappen die actief waren in de uitzendbranche. Bij boekenonderzoeken is vastgesteld dat niet alle omzet is verantwoord, er geen (loon)administratie is en dat de aangiften loonheffingen en omzetbelasting onvolledig zijn verantwoord.

Naast de belastingfraude worden de aangehouden Hagenaars ook verdacht van oplichting van het RVO en UWV ten onrechte aangevraagde NOW- en TVL-subsidies voor bijna 300.000 euro. Deze steunmaatregelen werden door de overheid in het leven geroepen om bedrijven en ondernemers door de coronacrisis te helpen.

Bij de arrestaties van de twee mannen zijn direct hun woningen doorzocht. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen waaronder administratie, gegevensdragers, een auto en twee gaspistolen met bijbehorende munitie.

Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket.