Twee handgranaten in Bergen op Zoom

Dinsdagochtend zijn op de Antwerpsestraatweg in Bergen op Zoom voor shishalounge ‘Pure Lounge’ twee mogelijke handgranaten aangetroffen. De Explosieve Opruimings Dienst van Defensie heeft de granaten veilig opgeruimd en brengt ze over naar het Nederlands Forensisch Instituut voor nader onderzoek.

‘Ik vind er geen bal aan’

Omroep Brabant bericht dat de twee schoonmakers van de shishalounge de explosieven hebben gevonden. ‘We moesten maken dat we wegkwamen,’ vertelt schoonmaakster Petra aan Omroep Brabant. ‘Ik sta nog te shaken. Dit zie je in een film. Ik kijk dat soort actiefilms graag maar ik vind er nu geen bal aan.’ Zij en haar collega belden de politie. ‘Ik dacht de wijkagent komt even. Maar er kwam meteen heel veel politie op af.’

Dader en motief onbekend

De technische recherche doet nog sporenonderzoek in de Antwerpsestraatweg en bij het horecapand. De recherche sprak met getuigen en nam hun verklaring op. Omwonenden werden verzocht binnen te blijven. Toen in de loop van de middag de straat weer werd vrijgegeven was de dader nog niet bekend en ook het motief voor het neerleggen van de explosieven is nog onbekend.

Populair

Horecagelegenheden en ondernemers worden wel vaker op deze manier afgeperst door criminelen. Soms door een handgranaat als dreiging voor de deur te leggen of aan de deurknop te hangen, maar ook het daadwerkelijk gebruik van handgranaten komt voor. Oud-hoofdcommissaris van de politie in Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, zei eind vorig jaar dat handgranaten relatief goedkoop zijn, zo tussen de 5 en 20 euro per stuk. Aalbersberg zei ook dat het vooral gaat om Joegoslavische en Russische explosieven gaat die onder meer via het dark web worden verhandeld.

Ook toename strafmaat

Zowel de Tweede Kamer als minister Ferd Grapperhaus van Justitie willen het bezit en gebruik van een handgranaat zwaarder straffen. In de toekomst kan die straf oplopen naar acht jaar cel, dat is nu vier jaar cel.

Zie ook:

Handgranaat aan de deur in rustig dorpje
Handgranaat aan de deur van ontharingskliniek
Drie aanhoudingen om handgranaat bij ADO
Handgranaten gevonden in Amsterdam en Utrecht
Opnieuw een handgranaat gevonden in Amsterdam-Zuidoost
Dreigmails en poging afpersing met handgranaten
Derde explosief in drie dagen in Amsterdam gevonden (UPDATE)
Explosieven bij bedrijfspand en hotel in Amsterdam (UPDATE)