Twee jaar cel na vondst Kalashnikovs in auto

De rechtbank heeft deze week een man veroordeeld tot twee jaar cel omdat er op 17 maart in zijn VW Caddy twee Kalashnikovs, een Walther P99-pistool en munitie werd aangetroffen. Hij werd samen met een medeverdachte door agenten in burger in de gaten gehouden bij de ingang van het Amstelpark in Amsterdam-Zuid.

Verkeerscontrole

De verbalisanten in burger vonden het gedrag en de kleding van het tweetal en een andere persoon verdacht. Daarna overlegden ze met geüniformeerde collega’s en besloten ze tot een verkeerscontrole. Korte tijd later hielden de verbalisanten in uniform de Renault Clio waarin e drie reden staande. De auto bleek als gestolen geregistreerd te staan, waarna de drie de verdachten werden aangehouden op verdenking van heling.

Er is bij de verdachte een sleutel van de Volkswagen Caddy aangetroffen die geparkeerd stond naast de Renault Clio bij het Amstelpark.

Bivakmuts

In de Caddy lagen naast de wapens ook een bivakmuts en een jerrycan gevuld met benzine. Verder zat er dna-materiaal van de verdachten op de wapens en de spullen gevonden.

Een 50-jarige man kreeg van de rechtbank twee jaar cel (vonnis) voor vuurwapenbezit. Zijn 35-jarige metgezel moet hiervoor eveneens twee jaar naar binnen (vonnis). De derde man (30) kreeg 88 dagen celstraf voor het bezit van vuurwapenmunitie en wat cocaïne. De verdachten zijn vrijgesproken van heling van de twee voertuigen.

Gerechtshof

Adocaten van de verdachten hadden bezwaar gemaakt tegen het toepassen van de verkeerscontrole als opsporingsmiddel. De rechtbank ging hierin niet mee. Zij verwees onder meer naar de laatste jurisprudentie hierover. Hoge Raad en gerechtshof zijn van mening dat indien agenten eerst (ook) om rijbewijs en kenteken vragen het inzetten van een verkeerscontrole als opsporingsmiddel geoorloofd is:

Hof Den Haag staat “verkeerscontrole” politie toe