Twee jaar cel voor dood door ongeluk met pistool

De rechtbank Den Haag heeft een 21-jarige man uit Leiden veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Ze vindt dat de man schuld heeft aan de dood van een man van 24 jaar. Het 24-jarige slachtoffer werd dodelijk getroffen door een schot uit een pistool dat de verdachte op dat moment in zijn hand had. 

Het Openbaar Ministerie had vier en een half jaar geëist.

Het incident vond plaats op zondagochtend 19 april 2015 in een woning aan de Jan Pieterszoon Coenhof in het noorden van Leiden. In de woning waren verschillende wapens aanwezig, waaronder een semi-automatische Walther PPK en een Luger M90. De verdachte had een vuurwapen in zijn handen dat hij niet had gecontroleerd toen hij er mee ging spelen. Hij wist dan ook niet dat het wapen op scherp stond. Plotseling ging het wapen af en werd het slachtoffer dodelijk geraakt.

Volgens de rechtbank was er geen sprake was van moord of doodslag, maar van een ongeluk. De rechtbank vindt dat de verdachte zeer onvoorzichtig heeft gehandeld, maar dat er geen sprake is geweest van roekeloosheid, zoals de officier van justitie betoogde tijdens de zitting.

De Leidenaar, die overigens al schuld had bekend, moet ook nog een schadevergoeding betalen van € 10.159,50.