Twee jaar cel voor politiemol

Oud-rechercheur Rick V. (38) uit Zoetermeer is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 2 jaar cel. Ook mag hij 7 jaar geen publiek ambt bekleden. V. heeft politie-informatie over criminelen gelekt naar een vriend, de 32-jarige Melvin van der V.

Het Openbaar Ministerie had 2,5 jaar gevangenisstraf geëist. Melvin van der V., vismaatje van de hoofdverdachte, werd veroordeeld tot 20 maanden cel. Een derde verdachte, Sebastaan van der E., een drugshandelaar uit Zoetermeer, moet 16 maanden achter de tralies. Hij is ook schuldig bevonden aan wapenbezit (een semi-automatisch pistool en een stroomstootwapen).

Geen geld

Rick V. is 18 jaar in dienst geweest van de politie. Hij stond bekend als een hardwerkende rechercheur. Naar eigen zeggen heeft hij geen geld voor zijn informatie gekregen, maar volgens het Openbaar Ministerie had V. per geleverde informatie enkele honderden euro’s ontvangen. V. heeft wel bekend dat hij gedurende anderhalf jaar gevoelige politie-informatie heeft doorgespeeld. Het ging vooral om het verstrekken van informatie over de criminele contacten van de 2 medeverdachten, Melvin van der K. en Sebastiaan van der E.

Aan het rollen

De zaak kwam aan het rollen toen Van der K. voorkwam in een onderzoek naar harddrugs. Rick V. was zelf betrokken bij dat onderzoek als rechercheur. In een afgeluisterd telefoongesprek werd Van der K. genoemd als informatiemakelaar. V. stapte hierop zelf naar de afdeling Integriteit van de Haagse politie.

De rechtbank rekent het de oud-politieagent vooral aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie en het in hem gestelde vertrouwen op grove wijze heeft geschonden.

Hier de uitspraken:

Rick V.

Sebastiaan van der E.

Melvin van der K.