Twee jaar cel voor tieners die kogelregen op huis afvuurden

De rechtbank in Den Bosch heeft 2 Amsterdamse tieners veroordeeld voor het beschieten van de woning van “wonderbelegger” Rob van den B. aan de Shakespearelaan in Eindhoven. Met een Zastava-machinegeweer werden 21 kogels op het pand afgevuurd.

Josiah O. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Hugo G., die ten tijde van de schietpartij 17 jaar was, kreeg 2 jaar jeugddetentie, waarvan ook 8 voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had 6 jaar cel tegen de tieners geëist voor poging tot moord.

Kogelinslagen

Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van een risico dat er iemand door de kogels zou worden getroffen. De woning van van Rob van den B. stond leeg en er werden geen kogelinslagen gevonden bij omliggende huizen.

15.000 euro

Hugo G. heeft bekend dat hij op de woning van Van den B. heeft geschoten. Josiah O. – zonder rijbewijs – bestuurde de geleende auto, waarin het automatische vuurwapen werd gevonden, toen de 2 na de schietpartij op de A2 werden aangehouden. De politie denkt dat de verdachten in opdracht hebben gehandeld en dat Josiah O. 15.000 euro heeft ontvangen voor de schietpartij. Het onderzoeksteam baseert zich daarbij onder andere op tapgesprekken. Over het motief van de beschieting is tijdens de rechtszaak niets duidelijk geworden.

Nachtclub

Belegger Rob van den B. werd in 2013 gearresteerd en later veroordeeld. Hij heeft tientallen mensen gedupeerd die via hem geld hadden belegd. Er zou in totaal voor 9 miljoen euro zijn verdwenen. Van den B. stopte onder andere een flinke som geld in een nachtclub van zijn partner. Ook kocht hij peperdure auto’s. Nadat hij in 2014 vrij was gekomen, ging hij volgens lokale media geld investeren van figuren uit de Brabantse onderwereld.

Witwassen

Vorig jaar werd de “wonderbelegger” veroordeeld voor witwassen, valsheid in geschrifte en beleggen zonder vergunning. Hij kreeg toen één jaar cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.