Twee jaar cel voor witwassen 900.000 euro

De rechtbank in Amsterdam heeft de 35-jarige Esselien M.. veroordeeld tot twee jaar cel voor heling en witwassen van bijna €900.000,- die zij van notaris Bernard Blijven had gekregen. Ze had onder andere chatberichten vervalst en zich voorgedaan als geheim agente.

Geen oplichting

De notaris maakte het geld in 2012 en 2013 naar de vrouw over omdat hij haar geloofde dat ze het geld tijdelijk nodig om drie huizen aan te kopen. Ze kon niet aan haar eigen geld omdat dit tijdelijk was geblokkeerd op een Zwitserse bankrekening.

Volgens de rechtbank hing M. zo onwaarschijnlijke verhalen op, dat oplichting niet aangetoond kon worden.

Geheim agente

De vrouw zou zich onder meer voor hebben gedaan als geheim agente van de overheid die codes wist te ontcijferen door een bijzondere wiskundige gave.

Ook maakte ze gebruik van valse chatberichten. Zo had ze valse berichten van Mark Rutte, Jeroen Dijjsselbloem en Gerrit Zalm die de notaris aanspoorden om de bijna €900.000,- aan de vrouw over te maken. De notaris werd door anderen meermaals gewaarschuwd dat de vrouw onbetrouwbaar was, maar dit heeft er niet toe geleid dat de notaris de verhalen van M. heeft gecontroleerd.

Volgens de rechtbank had de notaris met zijn meer dan 30 jaar ervaring wel moeten doen.