Twee jaar liquidatieproces op een rij

Panorama kijkt terug op twee jaar liquidatieproces. Al twee jaar lang gesoebat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp over de vraag hoe betrouwbaar een aartscriminel van het mindere allooi als La S. nou precies is. Maar ja, het gaat het om mensenlevens en het fenomeen kroongetuige in één van belangrijkste processen ooit. En zeker het duurste. Panoroma zet alle pijnpunten naast elkaar, over de kroongetuige. Maar ook die van de officier van justitie. Zij zei aan de telefoon, per ongeluk duidelijk hoorbaar voor haar gesprekspartner: ‘Het is een voormalige hoer van de Geldersekade. (…) Het is een teringwijf.’

 

De gesprekspartner was de vrouw van de geliquideerde Thomas van der Bijl. Foutje.

Naar verwachting duurt het proces nog zeker een half jaar dus wie nog even het overzicht bij het vervolg wil hebben zou de Panorama kunnen halen. Alle narigheid, inclusief de namen en de bijnamen staat er naast elkaar.

En een paar raadsels: waarom leverde Fred R. advocaat Peter Plasman in voor Gert-Jan van Oosten? Waarom wil het Openbaar Ministerie het dossier Bethlehem niet voegen als La S. daar niets mee te maken heeft? En waarom de kroongetuige Peter la S. de moord op Houtman bekend heeft terwijl hij over zijn Kalashnikov en de kogels zoveel omzin verkoopt?

Over een jaar weten we antwoord op de hamvraag: hoe past de rechtbank alle verhalen van La S. in het eindoordeel?

Voor de echte liefhebbers komt daarna nog het hoger beroep.

in de papieren Panorama.