Twee jaar voor schoonzoon geliquideerde vrouw

De schoonzoon van de bejaarde vrouw die werd doodgeschoten op haar balkon in Geuzenveld is dinsdag veroordeeld tot twee jaar celstraf voor verboden wapenbezit. Enkele medeverdachten kregen ook celstraffen voor met name wapenbezit. De van wapenhandel verdachte Khalid G. kreeg vrijspraak.

Bedreigd

Behan Demirci, de schoonmoeder van D. is hoogstwaarschijnlijk doodgeschoten omdat de schutter dacht met Mehmet D. te maken te hebben. D. voelde zich ernstig bedreigd en bewapende zich na de moord op zijn schoonmoeder. Telefonisch leek hij wapens te bestellen. Bij zijn aanhouding vond de politie in zijn auto een pistoolmitrailleur. Op een verblijfsadres in Haarlem bleek een machinepistool onder de bank te liggen.

Geen noodweer

Tegen de rechtbank heeft D. gezegd van niets te weten maar de rechtbank veroordeelt hem wel voor het bezit van meerdere wapens. De rechtbank verwerpt het beroep op noodweer(-exces) dat D.’s advocaat Jeroen van Weers had gedaan. Er was geen onmiddellijke en acute dreiging, vindt dr rechtbank. D. krijgt een half jaar strafkorting omdat het Openbaar Ministerie na zijn aanhouding ten onrechte had gesteld dat hij die dag op weg was geweest om een liquidatie te plegen. De rechtbank erkende dat dit D. in gevaar kan hebben gebracht. Zie meer in Het Parool.

Zie:

‘Ik ben slachtoffer hier, hè, geen dáder’