Twee keer 12 jaar cel voor dodelijke ripdeal

De rechtbank Rotterdam heeft vrijdag zowel Michael E. (33) als Oswaldo C. (34) veroordeeld tot 12 jaar cel en betalen van een schadevergoeding. Beide mannen stonden op 5 juli terecht voor betrokkenheid bij de dood van de 30-jarige Zino Ignasia (foto) uit Roermond. Ignasia werd op 15 juni 2018 doodgeschoten in Rotterdam.

Wel geld, geen coke

Volgens de rechter wijst alles erop dat Ignasia die dag voor een drugsdeal naar Rotterdam was gekomen: 24.000 euro voor 800 gram cocaïne. Dat geld had Ignasia bij zich in een blauwe sporttas. De rechter acht bewezen dat zowel Michael E. (33) als Oswaldo C. van het begin af aan het plan hadden om Ignasia van dit geld te beroven. Het was dus een ‘ripdeal’.

Er was geen cocaïne geregeld omdat het nooit de bedoeling is geweest om cocaïne te verkopen, maar om Ignasia van het geld te beroven. ‘Nergens is uit gebleken dat verdachten daadwerkelijk een partij van 800 gram cocaïne hebben geregeld om hun kant van de deal na te komen,’ lichtte de rechter in de uitspraak van toe. ‘In de spraakberichten van 15 juni 2018 wordt wel gesproken over het regelen van een huis, maar niets over de cocaïne.’ Ook gaat de rechtbank niet mee met de verklaring dat zij na de dodelijke schoten eerst het wapen en de cocaïne hebben weggebracht.

Geen paniek

De rechtbank hecht ook waarde aan het feit dat de mannen na het schieten de sporttas met het geld van Ignasia hebben meegenomen. Oswaldo C. verklaarde dat hij dat heeft gedaan omdat hij in paniek was en bang was dat er een vuurwapen in zat en Ignasia achter hem aan zou komen. Maar die paniek staat volgens de rechter haaks op de verklaringen van een ooggetuige die de mannen buiten heeft zien praten en gezien heeft dat zij rustig wegliepen. Ook op de camerabeelden is geen paniek terug te zien.

Het verweer dat zij bij het schieten handelden uit noodweer, om zich te verdedigen tegen Ignasia, verwijst de rechtbank ook naar de prullenmand. Er was volgens de rechter sprake van een vooropgezet plan om Ignasia van zijn geld te beroven. Bovendien hadden zij een vuurwapen bij zich. ‘Dus wat de situatie in de woning ook is geweest, de verdachten hebben zelf de confrontatie gezocht.’

(Tekst loopt door onder de advertenties.)

Hechte samenwerking

Uit ‘de vastgestelde kogeltrajecten’ in het lichaam van Ignasia kan volgens de rechter worden afgeleid dat er gericht op Ignasia is geschoten. De rechtbank concludeert bovendien dat beide mannen ‘zodanig hecht en intensief’ hebben samengewerkt dat niet uitmaakt wie er daadwerkelijk heeft geschoten.

De officier van justitie had wegens de ernst van het delict voor beide mannen 16 jaar cel geëist. De rechtbank legt een iets lagere straf op om ‘enigszins’ rekening te houden met het feit dat het slachtoffer zich zelf ook schuldig wilde maken aan een strafbaar feit.

Schadevergoeding

De voorwaardelijke straffen voor geweldsmisdrijven die Oswaldo C. nog had lopen, worden door de rechter omgezet in onvoorwaardelijke straffen. In totaal wordt aan beide mannen gezamenlijk zo’n 12.500 euro aan reis-, uitvaart en kosten wegens gederfd levensonderhoud opgelegd.

Zie ook:

‘Een deal die helemaal uit de hand is gelopen’

Aanhoudingen voor doodschieten man in Rotterdam (UPDATE)

Rechtszaak ‘ripdeal’ Rotterdam van start (UPDATE)