Twee keer levenslang voor Drentse moorden

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag in hoger beroep de broers Admilson (foto) en Marcos R. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor de moord op Berend Smit op het Dwingelderveld in november 2012, en voor de moord op het echtpaar Veenendaal-Sarink in Exloo in juli 2013.

30 jaar

De rechtbank veroordeelde oud-commando Admilson voor dezelfde roofmoorden eerder tot 30 jaar gevangenisstraf met tbs. De jongste broer werd door de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor beroving met de dood ten gevolg en dubbele moord. Tegen deze uitspraken gingen zowel het Openbaar Ministerie als de verdachten in hoger beroep.

Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep levenslang geëist.

Europese Hof

De rechtbank zag in één van beide zaken af van oplegging van de levenslange gevangenisstraf omdat die op gespannen voet stond met artikel 3 van het EVRM. Het Europese Hof vond dat er in Nederland een reeële mogelijkheid tot herbeoordeling verkorting en (voorwaardelijke) invrijheidstelling bij een levenslange straf moest bestaan.

Dat heeft Justitie inmiddels geregeld, en in een arrest gaf de Hoge Raad in december 2017 hieraan zijn goedkeuring. Gezien dat arrest vindt het gerechtshof het nu mogelijk om levenslang op te leggen, en ook gezien van ernst van de feiten terecht.

Het hof stelde een arrest in de beide zaken eerder nog uit om nader onderzoek te doen naar de feiten.

Arrest zaak Admilson en in de zaak van Marcos.

Zie ook:

Zelfmoordpoging in Leeuwardense rechtszaal

Beelden moordbroers mogen worden gebruikt

Nabestaande strijdt voor levenslange straf