Twee keer levenslang voor liquidaties in Kerkdriel en Krommenie (UPDATE)

De rechtbank Arnhem heeft op Schiphol Omar L. (28) veroordeeld tot levenslang, voor onder meer de liquidatie van Chahid Yakhlaf op oudejaarsdag 2015 in Kerkdriel. Vijf medeverdachten kreeg celstraffen vanaf zeven jaar, voor medeplegen van liquidatie, pogingen tot liquidatie en de voorbereidingen hiervan.

Negen en  zeven jaar

Het bewijs ziet de rechtbank vooral in de onderlinge communicatie middels pgp-berichten van de verdachten, die later door de politie is ontcijferd. Volgens de rechtbank blijkt uit die communicatie dat L. de medeverdachten aanstuurde bij het plegen van de moorden. Omar L. was niet aanwezig bij het vonnis.

Don M. en Frans H. maakten zich schuldig aan het voorbereiden van een aanslag op de gebroeders Yakhlaf in Utrecht. Dat lukte niet omdat zij op 21 november 2015 tijdens de uitvoering werden gestoord.

Don M. nam de opdracht voor de liquidatie aan en hield zich met de organisatie bezig. Hij en Frans H. hadden niet hetzelfde aandeel in de voorbereiding van de moorden. De rechtbank legt vanwege dat verschil aan Don M. een gevangenisstraf op van negen jaar en aan Frans H. een gevangenisstraf van zeven jaar.

Liquidatie Krommenie

Na een lange planning schoten Hicham M. en Mohamed H. op 31 december 2015 met automatische vuurwapens op de auto waarin Chahid Yakhlaf, Chafik Yakhlaf en A. M. zaten. Dit gebeurde dichtbij de receptie van een camping in Kerkdriel. Chahid Yakhlaf overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn broer, Chafik Yakhlaf, en A. M. raakten allebei gewond, maar overleefden de aanslag. (tekst gaat verder onder reclame)

15 jaar cel

Daniël M. speelde als “vriend” van Eaneas Lomp een grote rol bij de liquidatie van Lomp, op 7 november 2015. De rechtbank legt Daniël M. een gevangenisstraf van 15 jaar op. Dit is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie omdat Daniël M. niet degene was die het dodelijk schot heeft gelost.

Op zondag 3 april 2016 was er een poging tot liquidatie aan de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam op N. A.. Omar L. was de opdrachtgever van de aanslag. Mohamed H. was één van de schutters. Hicham M. plaatste onder meer een gps-tracer onder de auto van A.. De liquidatie mislukte omdat een automatisch geweer haperde.

Levenslang

Hicham M. en Omar L. hebben twee mensen vermoord geprobeerd om drie anderen te vermoorden, stelt de rechtbank. Omar L. was de opdrachtgever of gaf instructies en Hicham M. was de schutter bij de twee  liquidaties. Zij lijken gewetenloos, volgens de rechtbank. De dood van toevallige omstanders werd op de koop toegenomen. De rechtbank vindt dat zij zichzelf hier buiten de samenleving plaatsen en dat voor zulke uitzonderlijk zware misdrijven alleen een levenslange gevangenisstraf passend is. De rechtbank legt daarom levenslange straffen op aan Hicham M. en Omar L. Deze straffen komen overeen met de eis van de officieren van justitie.

30 jaar

Mohamed H. heeft samen met anderen Chahid Yalhlaf vermoord en geprobeerd om drie andere mensen te vermoorden. Alhoewel de rechtbank deze feiten zeer ernstig vindt, veroordeelt zij hem alleen tot een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar.

Het vonnis.

Zie ook:

‘Van student tot verdachte van het opdrachtgeven van liquidaties’