Twee kroongetuigen in Outlaws-moordzaak

In Tongeren start maandag het assisenproces tegen Hells Angel Ali Ipekci die zich moet verantwoorden voor de moord op twee leden en een sympathisant van de motorclub Outlaws die in 2011 werden doodgeschoten in Maasmechelen en in de Zuid-Willemsvaart gedumpt.

Cafeetjes

Er waren oorspronkelijk drie verdachten. Eén van hen is buiten vervolging gesteld de andere is in zijn cel overleden. Het proces zal bijna vier weken duren en zal het kleine Tongeren, niet ver van Maastricht, in rep en roer brengen. Rondom het gerechtsgebouw liggen verschillende cafeetjes. De politie houdt er rekening mee dat er sympathisanten van de MC’s zullen gaan samenkomen.

Colors

Tijdens het proces gelden strakke veiligheidsmaatregelen omdat voorkomen moet worden dat het in het gerechtsgebouw tot ongeregeldheden kan komen. De verdachte zal voortdurend worden geflankeerd door vijf eliteagenten van de federale politie. Hij zou volgens Belgische media zelf hebben verzocht aan Hells Angels gevraagd om hun colors en logo’s niet te dragen. Ook de nabestaanden van de slachtoffers zouden het appreciëren als de Outlaws hetzelfde doen.

Kroongetuigen

Op het proces gaan twee kroongetuigen hun verhaal doen. De twee mannen leven al meer dan twee jaar ondergedoken omdat ze voor hun leven vrezen. Hun advocaten hadden voorgesteld om via een videoconferentie het verhoor te doen, de verdediging van Ipekci en de rechtbank gingen daar niet mee akkoord. Na de getuigenissen zal een van de twee meteen een nieuwe identiteit krijgen.

28 partijen

In totaal zijn er op het proces 28 burgerlijke partijen met een acht raadslieden. Vorige week donderdag is twaalfkoppige jury samengesteld: zes mannen en zes vrouwen. Maar liefst 38 mensen wilden hun kandidatuur ingetrokken zien om medische, professionele of persoonlijke redenen. 6 kandidaat-juryleden daagden helemaal niet op. Op de  getuigenlijst staan tegen de 180 namen.

Zie ook:

Zo werden de Outlaws in Maasmechelen vermoord

Hells Angels en Outlaws mogen bij proces zijn

Alle berichten over de zaak: