Twee Nederlanders (25, 30) opgepakt na verijdelde aanslag in Borgerhout

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar een mogelijke verijdelde aanslag in de Antwerpse wijk Borgerhout. Ze worden verdacht van poging tot vernieling van een gebouw door ontploffing met vermoeden van menselijke aanwezigheid, inbreuk op de wapenwet en deelname aan een criminele organisatie.

Achtervolging

De politie hield vrijdagnacht vijf mannen aan in Borgerhout. Twee mannen van 19 en 22 merkten ter hoogte van de Statielei een verdachte 17-jarige man op. Ze achtervolgden hem en het kwam tot een confrontatie, waarbij de minderjarige man gewond geraakte, en de politie werd ingeschakeld.

Explosief

De minderjarige bleek uiteindelijk een explosief bij zich te hebben. Later konden ook nog twee Nederlandse mannen van 25 en 30 in een verdacht voertuig ter hoogte van de Kroonstraat worden gearresteerd. Ontmijningdienst DOVO kwam ter plaatse voor onderzoek en om het explosief op locatie onschadelijk te maken.

De verdachten werden zaterdag verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen en er werd een gerechtelijk onderzoek opgestart.

Voorgeleid

De vier meerderjarige verdachten werden zondag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Die besliste de twee Nederlanders van 25 en 30 aan te houden. Ze verschijnen volgende week vrijdag voor de raadkamer. De minderjarige verdachte is voorgeleid bij de jeugdrechter.

Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet door FGP onder leiding van de onderzoeksrechter. Een link met het drugsmilieu wordt onderzocht, aldus het parket.