Twee Nederlanders op zeiljacht met 500 kilo cocaïne gepakt

Op de Azoren is op een Nederlands zeiljacht 500 kilo cocaïne in beslag genomen door de Portugese politie. De actie was het resultaat van een Spaans onderzoek dat begin 2018 van start ging in Barcelona. Twee Nederlanders en drie andere verdachten van Estse en Britse nationaliteit zijn aangehouden.

Nederlands bedrijf

De cocaïne was volgens de Spaanse politie verstopt in verborgen ruimtes op het zeiljacht Imagine, dat op naam van een Nederlands bedrijf van één van de verdachten staat geregistreerd. Het jacht was vanuit Brazilië de Atlantische Oceaan overgevaren.

De verdachten zijn sinds 2018 in de gaten gehouden, en er waren ontmoetingen in onder meer Barcelona, Valencia, Huelva, Granada en Las Palmas de Gran Canaria. Hoe het onderzoek precies is begonnen zegt de Spaanse politie niet.

Brazilië

In mei 2018 vetrok het jacht uit de haven van Valencia naar Las Palmas en later naar Brazilië waar Fortaleza, Natal, Salvador de Bahia, Rio de Janeiro en Itajaí werden aangedaan. Vandaar werd met de cocaïne de terugtocht aanvaard naar de Azoren waar de politie ingreep.

De hoofdverdachten woonden in Nederland. Volgens de politie is het transport ook vanuit Nederland op poten gezet. Het was de bedoeling de drugs in Spanje aan land te brengen. De verdachten maakten gebruik van pgp-telefoons, wat volgens de politie het onderzoek belemmerde.

Er zijn op verschillende plaatsen in Europa zeven huiszoekingen gedaan. Ook zijn een pond crystal meth, en een 9mm vuurwapen zonder serienummer en veel documentatie en computers en andere apparatuur in beslag genomen.