Twee Nederlanders vast in Fins drugsonderzoek

Op verzoek van de Finse justitie, heeft de politie dinsdag twee mannen uit Nieuwegein (47) en Woerden (29) aangehouden in een onderzoek naar hasj- en amfetaminesmokkel. Hun woningen en voertuigen doorzocht. Er liep vanaf eind november een Europees Arrestatiebevel uit Finland tegen de twee.

Nokia

De Finse politie heeft in mei 2015 in de Finse plaats Nokia een Finse chauffeur aangehouden met een transport van 53 kilo amfetamine en 3 kilo hasj. Fins onderzoek heeft uitgewezen dat de aangetroffen en inbeslaggenomen drugs uit Nederland afkomstig zijn. Uit verklaringen van de chauffeur is gebleken dat er een link is met de man uit Nieuwegein. Deze Nederlander was ook al in beeld in eerdere drugstransportonderzoeken in Nederland.

Strafkorting

De Finse chauffeur heeft in Finland voor zijn belastende verklaring twee jaar strafkorting gekregen en is tot 8 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een aantal andere verdachten in het Finse onderzoek heeft 10 jaar gevangenisstraf gekregen. Enkelen van hen zijn eerder door Nederland aan Finland overgeleverd. De verdachten uit Nieuwegein en Woerden gaan in overleveringsdetentie en worden waarschijnlijk overgeleverd aan Finland.