Twee nieuwe aanhoudingen in Larimar-onderzoek (UPDATE)

Het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) heeft verschillende doorzoekingen gedaan op Sint Maarten en Curaçao. Daarbij zijn 2 verdachten aangehouden: George P. (foto links) en Ron E. (foto rechts). De actie van de Anti-corruptie Taskforce houdt verband met het zogenoemde Larimar-onderzoek, zo meldt het Antilliaans Dagblad.

Het Larimar-onderzoek richt zich op (ambtelijke) corruptie, witwassen en het betalen en aannemen van steekpenningen in de bouwsector op Sint Maarten. 

Bouwopdrachten

Een van de hoofdrollen in het onderzoek wordt gespeeld door politicus en zakenman Theo Heyliger. Heyliger (1970) is leider van de regerende Verenigde Democraten (UD), de grootste partij van Sint Maarten. Hij zou steekpenningen hebben aangenomen van tenminste 300.000 dollar, aldus lokale media. In ruil daarvoor regelde hij bouwopdrachten. De huiszoekingen die de TBO deze week verrichtte zouden onder andere hebben plaatsgevonden in de woning van Heyliger en het kantoor van diens stiefvader: George P. De laatste is – zoals gemeld – ook aangehouden.

4,5 miljoen

Heyliger wordt ook in verband gebracht met de Nederlandse bouwconsultant R.M. Deze M. wordt verdacht van verschillende pogingen tot omkoping. Ook zou hij een bedrag van 4,5 miljoen euro hebben witgewassen. M. werd vorig jaar augustus opgepakt in Rotterdam. Er is beslag gelegd op zijn bezittingen in Nederland en de Antillen. Hij zit momenteel vast in de Point Blanche-gevangenis.

Een goed ingevoerde bron meldt Crimesite dat George P. en Ron E. zijn aangehouden voor witwassen.