Twee NL-ers vast in Australische drugszaak

De politie heeft vanochtend twee mannen aangehouden die worden verdacht van grootschalige drugshandel. De twee, een man van 33 jaar uit Utrecht en een 47-jarige man uit Huizen zouden 1.000 kilo MDMA, 116 kilo cocaïne en 15 kilo crystal meth in een container hebben willen vervoeren naar Australië. 

De twee zijn opgepakt in het kader van een groot Australisch onderzoek met de naam Operatie Veyda dat zich richt op een internationale drugsorganisatie. De twee verdachten kwamen in beeld van de Nederlandse politie na een rechtshulpverzoek van de Australiërs.

Onderschept

Op verschillende data tussen 22 mei en 18 juli is door de Nederlandse politie een totaal van bijna 1.000 kilo MDMA, 116 kilo cocaïne en 15 kilo crystal meth onderschept en in beslag genomen. Daardoor werd voorkomen dat de harddrugs Australië konden bereiken. De Nederlanders worden ervan verdacht als leverancier van de harddrugs te hebben opgetreden. De Utrechter wordt ervan verdacht dat hij 500 kilo MDMA wilde uitvoeren. Het OM verdenkt de Huizenaar van de uitvoer van 498 kilo MDMA, 116 kilo cocaïne en 15 kilo crystal meth. Justitie heeft de identiteit van de Nederlandse verdachten niet bekend gemaakt. Volgens Australische media zullen de twee Nederlanders niet worden uitgeleverd.

Teflon John

Parallel aan de actie in Nederland heeft de politie in Australië en Dubai ook verschillende aanhoudingen verricht. In totaal werden 17 mensen gearresteerd. Alleen in Sydney al werden 32 huizen doorzocht en negen mannen en een vrouw aangehouden. In Dubai werden onder andere Michael en Fadi Ibrahim (foto onder) opgepakt. Het zijn broers van John Ibrahim, een in Australië zeer bekende figuur. Hij is onder andere eigenaar van een nachtclub en wordt in de pers ook wel Teflon John genoemd, omdat hij door justitie wordt verdacht van talloze misdrijven, maar steeds juridisch de dans weet te ontspringen. Het huis van Ibrahim in Australië werd in het kader van Operatie Veyda binnenste buiten gekeerd, maar Teflon John werd niet aangehouden. De nu opgepakte Michael en Fadi Ibrahim zijn ook bekende Australische criminelen. Fadi werd in 2009 neergeschoten, maar overleefde de aanslag. Zijn broer Michael werd in 2015 neergeschoten, ook hij overleefde.

Midden-Oosten

Volgens de Australische politie zijn de verdachten onderdeel van misdaadorganisaties uit het Midden-Oosten. De Australische assistent-commissaris Neil Gaughan verklaarde tegen persbureau Reuters: ‘Deze personen pronkten al decennia met hun rijkdom en activiteiten en vertelden de gemeenschap dat ze onaantastbaar waren. Het zou vandaag duidelijk moeten zijn dat dit niet het geval was.’

Op de foto onder de in Dubai opgepakte Fadi (links) en Michael Ibrahim.