Twee plofkraken bij filialen Albert Heijn

Afgelopen nacht zijn er twee plofkraken gepleegd bij filialen van Albert Heijn. De ene vond plaats in Berkel-Enschot (in de buurt van Tilburg), de andere in Hulst (Zeeuws-Vlaanderen). De plofkrakers hadden het gemunt op de mobiele geldautomaten van de ING die in de supermarkten staan. 

Het is nog onbekend of de daders geld hebben buitgemaakt.

Zowel in Hulst, als in Berkel-Enschot heeft de politie de omgeving afgezet en doet ze sporenonderzoek.

Minder

Eerder dit jaar maakte de politie nog bekend dat er flink minder plof- en ramkraken werden gezet in Nederland. De plofkrakers zouden hun werkterrein hebben verlegd naar de Duitse grensstreek. Crimesite berichtte daar al eerder over. Het lijkt er nu op dat de criminelen zich in toenemende mate ook richten op het kraken van pinautomaten die in Nederlandse supermarkten staan. Deze zijn minder goed beveiligd dan de reguliere geldautomaten bij bankfilialen.

Buit

Het kraken van een reguliere geldautomaat kan lucratief zijn. Een paar voorbeelden: in augustus 2011 werd een pinautomaat van de ABNAMRO in Waalwijk gekraakt. Opbrengst: 133.360,–. In januari 2012, een Rabobank in Spanbroek: 129.000,–. En in mei 2013, een geldautomaat van de ABNAMRO in Eindhoven: 194.140,–. Overigens werden de daders van deze plofkraken allemaal gepakt en veroordeeld.

Of de daders van de plofkraken in Hulst en Berkel-Enschot ook geld hebben buitgemaakt, is nog niet bekend.