Twee plofkraken in één nacht

In Kerkdriel vond afgelopen nacht een plofkraak plaats in een boekhandel. De eigenaar werd daarbij ernstig mishandeld en het pand werd in brand gestoken. Ook een naastgelegen Kruidvat vloog in de brand. De brandweer is nog bezig met blussen. In Amsterdam is Plein 40-45 afgezet omdat er explosieven zijn aangetroffen na een plofkraakpoging. 

De eigenaar van de boekhandel in Kerkdriel heeft vannacht de plofkrakers gesnapt toen ze in zijn winkel waren, nadat hij een alarmmelding had gekregen. Hij betrapte vier plofkrakers die het op een mobiele geldautomaat hadden voorzien. Toen hij de winkel binnen ging werd de man met een zwaar voorwerp op zijn rug geslagen. De winkeleigenaar is met een klaplong en gebroken ribben in het ziekenhuis opgenomen.

Bewoners in badjas

Vervolgens staken de plofkrakers de boekwinkel in brand. Een ouder echtpaar dat boven de winkel woont wist gekleed in badjas aan de vlammenzee te ontkomen. Tientallen andere bewoners moesten hun huis uit en zijn opgevangen in het gemeentehuis. Zowel het pand van de boekhandel als dat van het Kruidvat moeten volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. De brandweer heeft inmiddels wel het sein brand meester gegeven.

Gasflessen en snijbrander

In de boekwinkel werden gasflessen gevonden. Op straat trof de politie een snijbrander aan. Beide zijn achtergelaten door de plofkrakers van wie nog elk spoor ontbreekt. Getuigen zouden hebben gezien dat ze in een zwarte auto zijn weggereden. Het is nog onbekend of de plofkrakers geld hebben buit gemaakt.

Amsterdam

Aan de Slotermeerlaan ter hoogte van het Plein ’40-’45 in Amsterdam hebben plofkrakers vannacht geprobeerd een geldautomaat op te blazen. Om circa 05:00 uur werden ze in hun voorbereidingen gestoord door een voorbijrijdende politieauto. De plofkrakers vluchtten daarop met een scooter en lieten explosieven en een eerder gestolen autobus achter. Ze strooiden kraaienpoten op de weg om de achtervolgende politie af te schudden.

Woningen ontruimd

In Amsterdam zijn negen woningen ontruimd vanwege explosiegevaar. Bewoners worden opgevangen in een hotel in de buurt. De brandweer, politie en Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zijn ter plaatse en het gebied is afgezet.