Twee ton cocaïne in Ecuador

In Ecuador is deze week twee ton cocaïne gevonden die afkomstig was uit Peru. De vangst werd gedaan bij Pasaje, in het grensgebied tussen de twee landen. Volgens de Ecuadoriaanse minister van Binnenlandse Zaken werd er naast de drugs ook nog 160,000 dollar cash aangetroffen. Alleen in 2013 is er in Ecuador 53.000 kilo coke in beslag genomen. De recente vangst is een indicatie dat steeds meer cocaïne uit Peru via Ecuador zijn weg naar Noord-Amerika en Europa vindt. 

In 2010 is er 18 ton in Ecuador in beslag genomen en in 2012 42 ton.

In Nederland en België wordt de laatste jaren veel cocaïne in beslag genomen die is verzonden vanuit de containerhaven van Guayaquil in Ecuador.

De coaïnestroom door Ecuador werd voorheen met name gecontroleerd door de Colombiaanse Rastrojos en Urabeños. Die eerste groep is de laatste jaren vleugellam gemaakt door arrestaties van de topfiguren. Verder domineert het Mexicaanse Sinaloa-kartel in Ecuador.

Het land is de laatste tijd ook pleisterplaats voor internationale criminele organisaties die er commerciële vergaderingen beleggen.