Aanslag rechtbank: Twee verdachten

De politie in Amsterdam zoekt twee mannen die verdacht zijn van de aanslag met een raketwerper op de Amsterdamse rechtbank aan de Parnassusweg in de nacht van dinsdag 20 op woensdag 21 september 2011. De twee reden op een grijze motorscooter en zijn daar ook mee gevlucht na de aanslag. De bestuurder van de motorscooter spreekt Nederlands en is zo’n 1.80m lang met een normaal postuur. Dat heeft de politie bekend gemaakt in een uitzending van Opsporing Verzocht.

De chauffeur had een zwart motorjack aan met beschermdelen op de schouders en een integraalhelm op met een vrij groot vizier. Aan de achterkant, net boven de bil, zat een bordeauxrood rechthoekig vlak. De passagier heeft vermoedelijk geschoten. Hij is blank met donkere wenkbrauwen en was iets slanker dan de bestuurder van de motorscooter. Hij droeg zwarte kleren.

Op basis van onder meer getuigenverklaringen heeft de politie de aanslag kunnen reconstrueren.

Kennelijk is de raket afgevuurd vanaf de overzijde van de Parnassusweg. Na het afvuren kwam de bijrijder door het fietstunneltje in de richting van de rechtbank gerend, even later gevolgd door de scooter. De twee zijn vervolgens in de richting van de Stadionkade verdwenen.

Op vrijdag 23 december is door duikers van de Koninklijke Marine de lanceerbuis van de raketwerper uit het water langs de Stadionkade opgevist.

Op de scooter zat een geel motorkentekenplaatje met het cijfer 56.

De politie zoekt verschillende getuigen die de bewuste nacht de rechtbank zijn gepasseerd.