Twee verdachten aanslag Telegraaf opnieuw vast

Twee verdachten van de aanslag op het Telegraaf gebouw, die uit voorarrest waren ontslagen, zijn opnieuw aangehouden. De twee waren door de rechter vrijgelaten in afwachting van hun proces, maar het Openbaar Ministerie maakte daar bezwaar tegen. Het OM kreeg gelijk en de twee zitten daarom opnieuw vast.

In het onderzoek naar de aanslag op het Telegraaf-gebouw zitten alle zeven verdachten nu opnieuw in voorarrest. Het Openbaar Ministerie houdt er sterk rekening mee dat de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) opdracht voor de aanslag heeft gegeven.

Bestelauto

Een bestelauto reed op 26 juni 2018 door de glazen pui van het Telegraaf gebouw aan de Amsterdamse Basisweg. De auto werd in brand gestoken. De aanslag gebeurde kort na een publicatie over Redouan Taghi en kort nadat er op het gebouw van weekblad Panorama een granaat was afgevuurd.

Ennetcom

Zeker twee mannen die vastzitten voor betrokkenheid bij de aanslag op De Telegraaf in juni vorig jaar waren ook verdachte in het onderzoek naar een verijdelde moordpoging op voormalig Ennetcom-eigenaar Danny M. uit Nijmegen. De twee verdachten werden bij de woning van M. zijn gezien, mogelijk om een verkenning te doen. Danny M. werd enige tijd geleden ernstig bedreigd. M. en zijn gezin zijn ondergedoken. Het bedrijf Ennetcom verkocht dure telefoons aan (onder meer) criminelen waar pgp-berichten mee konden worden verstuurd. De criminelen dachten veilig met de Ennetcom-telefoons te kunnen communiceren.