Twee verdachten Passage-proces voorlopig vrij

Pinny S. en Nan Paul de B., verdachten in het liquidatieproces Passage, komen voorlopig vrij. Ze mogen het hoger beroep in de zaak in vrijheid afwachten, omdat de zaak door de verklaringen van Fred Ros vertraging oploopt. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag besloten.

Het duo is veroordeeld tot 10 en 12 jaar cel voor de moord op sportschoolhouder Tonny van Maurik (foto) in 1993. Ros kan waarschijnlijk niet over deze moord verklaren, maar het proces loopt wel vertraging op, vandaar dat ze voorlopig vrij worden gelaten.

S. was de minnares van sportschoolhouder Van Maurik. Zij zou opdracht hebben gegeven hem te vermoorden. De B. zou Van Maurik door het hoofd hebben geschoten samen met Jesse R..

Voorlopige hechtenis

Door de vertraging in het onderzoek wordt de uitspraak van het hof pas op zijn vroegst in het late voorjaar van 2016 verwacht. Dat is bijna een jaar later dan in eerste instantie gedacht. Volgens het hof is dit te lang om deze verdachten – die beiden hun betrokkenheid bij de moord ontkennen- al die tijd in voorlopige hechtenis te houden.