Twee zelfmoordaanslagen door Nederlanders

Meer dan tien Nederlandse jihadisten zijn omgekomen bij de strijd in Syrië. Dat meldt heeft de AIVD woensdag gemeld in zijn jaarverslag. Twee jihadgangers uit Nederland hebben vorig jaar zelfmoordaanslagen gepleegd: in Irak met een rugzak op een burgerdoel en met een autobom in Syrie. Volgens minister Ronald Plasterk zijn steeds jongere mensen en in toenemende mate ook vrouwen jihadstrijder.

Aanslagen

Volgens de AIVD zijn er zeker 30 strijders weer in Nederland terug en dat brengt voor Nederland volgens de dienst ook een potentiële dreiging met zich mee. De strijders houden contact met extremistische groepen en zouden kunnen worden ingezet voor aanslagen in West-Europa. Zo'n honderd Nederlanders gingen naar Syrië om mee te vechten met rebellengroepen als al-Nusra en ISIS.  

Delft

De eerste Nederlandse dode viel in maart 2013 in Syrië, het zou gaan om de 20-jarige Mourad M. uit Delft. Eind 2013 meldde de website de warereligie.nl de dood van Abu Jandal (26) ook uit Delft. Over de identiteit van de zelfmoordenaars is verder niets bekend gemaakt.

Andere berichten over de Syrië-gangers.