Twee Zweden doodgeschoten in Brussel, dader voortvluchtig (UPDATE)

Bij een schietpartij in Brussel zijn maandagavond twee Zweden om het leven gekomen. De dader is voortvluchtig. Het lijkt te gaan om een terreurdaad.

Gestaakt

De schietpartij vond rond 19.15 plaats aan de Ieperlaan in Brussel, op circa vijf kilometer van het Koning Boudewijnstadion, waar België vanavond speelde tegen Zweden voor de EK-kwalificatie. De dodelijke slachtoffers zouden T-shirts van het Zweedse voetbalelftal hebben gedragen. De wedstrijd tussen België en Zweden is in de rust gestaakt bij een 1-1 stand.

De dader schoot eerst op een taxi, waarvan de inzittende dodelijk werd geraakt en een andere zwaargewond raakte. Op beelden is te zien hoe een man daarna zijn scooter neergooit en met een automatisch vuurwapen een gebouw aan de Ieperlaan inloopt. Daar schiet hij een man dood in de hal.

Klopjacht

Op beelden is te zien dat de dader – in een oranje fluoriserend jasje en een witte helm – daarna op een scooter zijn vuurwapen richt op passerende auto’s en vervolgens koelbloedig wedrijdt. De politie en hulpdiensten zijn massaal aanwezig en de omgeving is groots afgezet. Er is een klopjacht gaande op de dader. Volgens Het Laatste Nieuws zou het gaan om een man uit Schaarbeek die bekend staat als geradicaliseerd.

Scooter

Het gaat zeer vermoedelijk om een terreurdaad. Het Belgische crisiskabinet is bijeengekomen voor overleg. De Belgische premier Alexander De Croo spreekt van een laffe moordaanslag en roept op waakzaam te zijn.