Twee lichamen met een boodschap

In bepaalde delen van Mexico is het aantreffen op straat van geëxecuteerde mensen dagelijkse kost. Met name Los Zetas vinden het doden op zichzelf niet genoeg en hakken de slachtoffers routinematig in stukken. Deze lichamen waren in stukken gehakt en in zwarte plastic zakken gestopt en vervolgens op straat gegooid in een stad in Noord-Oost Mexico. Zoals vaker was bij de lichamen was een boodschap gevoegd.

Dit soort acties hebben als doel terreur te zaaien bij het publiek om afpersingen te vergemakkelijken en om mensen geen zaken te laten doen met een concurrend kartel.

De slachtoffers waren volgens de daders leden van het Golf-kartel. Dat kartel vecht met de Zetas een territoriumstrijd uit over de drugssmokkelroutes langs de Mexicaanse oostkust.

Naast het karton met de boodschap was een bosje bloemen geplaatst, bij wijze van grapje.

De tekst luidt:

‘Ga door met steum geven aan die kut-golfo’s, mietjes en nichten. Mensen, zorg goed voor de satd want hier zijn we. Hoogachtend, Los Zetas.’

Dit jaar zijn ongeveer 6.700 om het leven gekomen in Mexico als gevolg van drugsgeweld. Sinds president Felipe Calderon eind 2006 begon met het leger in te zetten tegen de drugskartels kwamen ongeveer 40.000 mensen om.