Tweede Kamer vraagt uitleg over Demmink

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zal in een brief aan de Tweede Kamer zijn standpunt over de positie van zijn secretaris-generaal uit gaan leggen. Dat doet hij op verzoek van de fracties van VVD, PvdA, SP, CDA en 50Plus naar aanleiding van verklaringen in het Algemeen Dagblad van getuigen over contacten van Joris Demmink met een pooier die minderjarige jongens prostitueerde. Volgens die verklaringen zou Demmink (64) aan het begin van de jaren tachtig ontmoetingen hebben gehad met jongenspooier Dick Willard.

Demmink zelf heeft middels zijn advocaat ontkend enig contact met de Haagse crimineel te hebben gehad. Over de topman van Justitie doen al langer onbevestigde geruchten de ronde over misbruik van minderjarigen. 

In het AD vandaag staat dat toen minister Piet Hein Donner in 2002 op het punt stond Demmink te bevorderen tot secretaris-generaal, twee topmannen van Justitie hem hebben gewaarschuwd. Eén van hen is minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Hilbrand Nawijn, die daarvoor jarenlang ambtenaar bij Justitie was. De ander is een topambtenaar die jarenlang samenwerkte met Joris Demmink. De ambtenaren wezen erop dat Justitie zware imagoschade door Demmink kan oplopen.

Toch zette Donner de benoeming door daarin gesteund door een uit 2001 van de AIVD. De dienst gaf in 2002 een verklaring van geen bezwaar af.

Voorheen participeerde de dienst BVD in het zogeheten Rolodex-onderzoek naar hooggeplaatste ambtenaren die seks zouden hebben met minderjarigen. In dit onderzoek is ook de naam Joris Demmink gevallen maar was hij geen verdachte of subject. De politie onderzocht seksuele contacten van een hoogleraar en drie hoofdofficieren van justitie.