Tweede man Japanse maffia vrij voor 15 miljoen

De tweede man van de grootste Japanse yakuza, Kiyoshi Takayama, komt op borgtocht vrij. Er is ongeveer 15 miljoen euro voor zijn vrijlating betaald. Het is het op een na hoogste borgbedrag dat ooit in Japan is betaald.

Takayama is de tweede man van de organisatie Yamaguchi-gumi en wordt ervan verdacht een bedrijf voor ongeveer een half miljoen euro te hebben afgeperst. Volgens lokale media heeft de 64-jarige Takayama een slechte gezondheid. De rechtbank is daarom akkoord gegaan met zijn vrijlating op borgtocht. De Japanner is direct naar het ziekenhuis overgebracht.

Takayama begon op zijn twintigste bij de Japanse yakuza. Hij vermoordde in 1969 de baas van een groot Japans misdaadsyndicaat, waarvoor hij vier jaar in de cel heeft gezeten. Daarna werkte hij zich snel op en in 1976 begon hij zijn eigen organisatie, die onderdeel uitmaakt van de Yamaguchi-gumi. Daar werkte hij zich snel omhoog. De fractie van Takayama had op het hoogtepunt, eind 2009, zo’n 4000 leden.

De topman van de Yamaguchi-gumi is Shinobu Tsukasa, die vorig jaar is vrijgelaten na een lange gevangenisstraf, die hij uitzat voor vuurwapenbezit.