Tweede man Urabeños gedood in militaire operatie (VIDEO)

De tweede man van de Urabeños, het machtigste criminele netwerk in Colombia, is donderdag gedood in een gezamenlijke operatie van militairen en politie. Roberto Vargas Gutiérrez, alias “Gavilán,” werd volgens Colombiaanse media gedood in een vuurgevecht in het eigen territorium: de regio Urabá, in het noordwesten van het land.

Luchtmacht

Gavilán was al meer dan twintig jaar actief in de Colombiaanse onderwereld. Agamemnon II, een gecombineerde operatie van luchtmacht, special forces en politie was de omvangrijkste man-hunt ooit in Colombia en het eerste grote succes in twee jaar. Gavilán werd gedood gedurende aanvallen vanuit de lucht en grondtroepen.

Europa

Gavilán was één van Colombia’s meest gezochte criminelen. Hij was verdacht in 22 onderzoeken over onder meer moord, drugshandel en ontvoeringen. Volgens de politie kwam er informatie over zijn verblijfplaats binnen van informanten. Er stond een grote beloning op zijn hoofd.

Eerder deze week werden er ook al vooraanstaande leden van de Urabeños (of Clan del Golfo) gedood. De groep controleerde de laatste jaren drugstransporten naar Europa vanuit de havens aan de Colombiaanse noordkust, zoals Cartagena. De groep opereerde ook in het vrijwel onbegaanbare grensgebied met Panama.