Martien R. weer op vrije voeten gesteld (UPDATE)

De rechter-commissaris heeft de 47-jarige Martien R. weer op vrije voeten gesteld. R. was maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moordpoging op een rijschoolhoudster in Oss. Dat heeft advocaat Jan-Hein Kuijpers laten weten.

Van Geenen

Slachtoffer Bianca van der H. is de weduwe van Hans van Geenen, die bij de A73-moorden om het leven kwam. Ze werd op 1 april 2015 in haar eigen woning in Oss aan het Narcishof beschoten, waarbij ze gewond raakte.

De rechter-commissaris vindt dat er toch niet voldoende bewijs is dat R. betrokken was bij het uitvoeren van de aanslag. Het Openbaar Ministerie wilde dat R. nog in ieder geval 14 dagen vast zou blijven. De politie ziet R. als de opdrachtgever van de moord. Hij blijft wel verdachte.

Dochtertje

Bianca van der H. werd rond 20.15 uur in haar woning beschoten door een man,  waarmee ze een zakelijke afspraak zou hebben gehad. Het 8-jarige dochtertje van de vrouw was toen thuis. De man trok plotseling een pistool en schoot op de vrouw, die licht geraakt werd in haar arm. Het slachtoffer vloog daarop de schutter aan, die wegvluchtte.

In maart 2017 werd de vermoedelijke schutter, een destijds 45-jarige verdachte, aangehouden in een TBS-instelling in Venray. Hij zat toen vast voor een gewapende overval.

De eerder aangehouden Martien R., maar die inmiddels dus weer is vrij gelaten, wordt door de politie beschouwd als de opdrachtgever van de aanslag, aldus het Brabants Dagblad. R. zou in het verleden en liefdesrelatie hebben gehad met Bianca van der H. Samen met zijn neef Toon werd Martien R. ook verdacht van de moord op Hans van Geenen. Ze werden in hoger beroep vrij gesproken.

Berghem

De politie vermoedt ook dat er een verband bestaat tussen deze poging tot moord in Oss en een mislukte moordaanslag op een 28-jarige vrouw in Berghem op 10 juli 2016. De jonge moeder werd op het parkeerterrein van een zalencentrum in haar hoofd geschoten, maar overleefde wonderwel. Waarschijnlijk was deze liquidatiepoging een vergissing en eigenlijk bedoeld voor de weduwe van Hans van Geenen. Voor de moordpoging in Berghem is tot op dit moment niemand aangehouden.

Slachtoffer Berghem