Tweede verdachte rechtbankaanslag

De politie in Amsterdam heeft in de nacht van dinsdag op woensdag deze week rond 01.00 een tweede verdachte van de aanslag op de rechtbank in Amsterdam, van september vorig jaar, aangehouden. De eerste verdachte, York M. (24) uit Amsterdam, werd op 6 januari aangehouden. 

‘We hebben de zaak hoog opgenomen’, zegt chef Arno Julsing van de Dienst Regionale Recherche. ‘Een aanslag op de rechtbank en dan ook nog eens met een zeer zwaar wapen als een raketwerper, is volstrekt onacceptabel. Voor hetzelfde geld waren hier doden of gewonden bij gevallen. We hebben er alles aan gedaan om de daders te achterhalen en aan te houden.’

In de betonnen muur van de E-toren van het gerechtsgebouw was op de plek waar het projectiel insloeg een klein gat te zien. De aanslag zorgde voor veel schade aan het trappenhuis van de toren. Een groot aantal ruiten sneuvelde.

Deze week werd een grijze motorscooter, die waarschijnlijk werd gebruikt bij de aanslag, opgespoord. In december werd de lanceerbuis al aangetroffen waarmee de granaat op het gerechtsgebouw werd afgeschoten. Duikers van defensie vonden de buis in het water bij de Stadionkade.

York M.  zit op dit moment in voorlopige hechtenis. Hij is ook verdacht van poging tot moord op Etous Belserang van motorclub Satudarah, in november vorig jaar, en van een schietpartij in de wijk De Pijp in Amsterdam in december.

De tweede verdachte wordt aanstaande vrijdag voorgeleid voor een Haarlemse rechter-commissaris. Hij is overigens ook verdachte van de schietpartij in De Pijp. Het slachtoffer daar was een jongen van 17 jaar, die de kogel ternauwernood overleefde. 

Zie ook:

Verdachte aanslag rechtbank gepakt