Tweede verdachte Staatsliedenbuurt gepakt (UPDATE)

Gistermorgen, donderdag 21 maart, is een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, op zaterdagavond 29 december 2012. De aangehouden verdachte is een 32-jarige man uit Amsterdam. Al eerder werd een 24-jarige verdachte aangehouden in deze zaak. Die zit momenteel nog vast.

Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij, waarbij niet alleen de 21-jarige Said el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf werden doodgeschoten, maar tevens, van dichtbij met automatische wapens op achtervolgende politiemensen werd geschoten.

De nu aangehouden verdachte wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Op dit moment wil de politie geen enkele verdere mededeling doen. 

Een 28-jarige verdachte die eerder werd opgepakt in Rotterdam zou het eigenlijke doelwit van de operatie in de Staatsliedenbuurt zijn geweest waarbij vier inzittenden van een Range Rover achterna werden gezeten. Hij wordt verdacht van vuurwapenbezit en het gebruik van valse identiteitspapieren. Naar een vierde inzittende wordt nog gezocht.

Verbanden

Tijdens een pro forma-zitting in februari voor de Amsterdamse rechtbank tegen Amsterdammer Gwenette M. – die wordt verdacht van voorbereidingen voor een liquidatie – zei de officier van justitie dat hij een verband zag tussen de zaak van M. en de moorden in de Staatsliedenbuurt. Hij suggereerde dat M. het zou hebben voorzien op de inzittenden van de Range Rover. 

Volgens onbevestigde berichten bestaan er ook verbanden tussen de schietpartij in de Staatsliedenbuurt en de invallen die de politie eerder deze week in Amsterdam deed. Ook is gesuggereerd dat de deze week vermoorde Rida Bennajem een rol zou hebben gespeeld bij de liquidatie in Antwerpen van Najib “Bo” B.

Alle berichten over de zaak in de Staatsliedenbuurt.