Twente-supporters vrijgesproken van drugshandel (UPDATE)

Vier Enschedese leden van de inmiddels verboden MC’s Satudarah en Saudarah – onder wie Laurence S. –  zijn vrijdag door de rechtbank in Almelo vrijgesproken van handel in cocaïne. Volgens justitie verhandelden ze onder meer cocaïne vanuit het supportershome van Vak-P bij het stadion van FC Twente.

Onvoldoende bewijs

De rechtbank ziet voor die handel onvoldoende overtuigend bewijs. Vaststaat wel dat er drugs zijn verkocht vanuit kringen binnen Vak-P. maar de rechtbank zegt dat op basis van het dossier niet te kunnen toeschrijven aan de verdachten, omdat de politie drugshandel door hen niet heeft vastgelegd. De rechtbank ziet ook niet dat de mannen een criminele organisatie hadden gevormd, zoals de officier van justitie hen verweet. Er waren straffen van 1 tot 2 jaar geëist. Een vijfde verdachte moet later nog worden berecht.

Verborgen camera’s

Vanaf het einde van 2016 tot het voorjaar van 2017 heeft de politie observatie- en afluistertechnieken ingezet om bewijs te verzamelen. Er zijn bijvoorbeeld verborgen camera’s geïnstalleerd. Op 6 april was er een inval in en om het supportershome tijdens een thuiswedstrijd van Twente. Daar zijn 45 pakjes coke gevonden, naast vele lege wikkels op en rond de tribunes en bij de toiletten. Er was een deur die vanuit het supportershome toegang gaf tot het stadion, waar klanten en drugs doorheen gingen.

Drie van de vier verdachten zijn wel veroordeeld voor wapenbezit en drugshandel op andere lokaties. Een van de verdachten is schuldig aan het dealen vanuit drie huizen in Enschede en krijgt 210 dagen cel, waarvan 96 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In tegenstelling tot zoals eerder werd bericht is Laurence S. (41) voor alles vrijgesproken.

Woning

S. werd enige jaren geleden vrijgesproken van aanzetten tot prostitutie. Hij is een goede vriend van Satudarah-oprichter Michel B., die enige tijd in zijn huis verbleef. Dat huis was in 2017 doelwit van een onbekende die een handgranaat naar de beveiligde woning gooide. De politie deed later een inval in die woning om bewijs over de aanslag maar waarschijnlijk ook om bewijs in andere zaken te verzamelen.

Het supportershome blijft op grond van een eerdere beslissing van de rechter gesloten.

Zie het vonnis.

Zie ook:

“Drugsdealer” FC Twente opgepakt (UPDATE)

FC Twente: cocaïne en Satudarah (VIDEO)

Vak P: ‘Niet onder druk Satudarah’

‘Clubhuis FC Twente wordt gesloten’ (VIDEO)