Twijfel over bewijs zaak Nicole

Er is twijfel over het bewijs in de zaak van de moord op het 15-jarige meisje Nicole van den Hurk, die in 1995 is verkracht en vermoord. Dat meldt De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen nader onderzoek door de dna-deskundige Richard Eikelenboom van IFS. Volgens De Telegraaf wil justitie in Den Bosch niet zeggen waarom dat zo is.

Advocaat Job Knoester, raadsman van verdachte Jos de G., zegt in de krant te vermoeden dat justitie zelf ook twijfelt aan het dna-bewijs tegen zijn cliënt en daarom geen kritisch tegenonderzoek wil. 'IFS-expert Eikelenboom heeft in honderden gecompliceerde moordzaken in binnen- en buitenland dna-onderzoek gedaan, vaak op benoeming van het openbaar ministerie. Het is verrassend en veelzeggend dat datzelfde OM de topdeskundige in deze zaak opeens probeert te weren. Justitie lijkt hier bepaald niet voor waarheidsvinding te gaan.'

Drie sporen

Volgens Knoester groeit de twijfel over het ingebrachte dna-bewijs tegen zijn cliënt gestaag. Op de in 1995 omgebrachte Nicole zijn drie dna-sporen aangetroffen. Voor een deel matcht dat dna met dna van De G., maar de sporen komen ook gedeeltelijk overeen met lichaamsmateriaal van nog eens vier andere mannen. Op hoeveel dna-markers dat is vastgesteld verzwijgt het OM. Ook een kansberekening ontbreekt. Normaliter voegen deskundigen die in moordzaken altijd bij.

Merkwaardig

De G. is nooit eerder in beeld geweest terwijl hij in 2000 al vrijwillig dna afstond dat toen ook in de NFI-databank belandde. Pas enkele jaren geleden werden de dna-sporen op Nicole door die databank gehaald. Toen werd geen match vastgesteld met De G. Knoester: 'Politie en justitie zijn later toch op hem uitgekomen, door rond de plek waar Nicole dood werd aangetroffen te zoeken naar zedendelinquenten. Daarbij kwam ook De G. in het vizier; pas toen is zijn dna tegen de sporen aangehouden. Het NFI produceerde vervolgens complete herstelrapporten waarmee het justitiële forensische instituut de sporen nu wél aan hem toeschrijft. Een merkwaardige gang van zaken die heel veel vragen oproept.'

Knoester zegt het NFI-onderzoek daarom te willen laten overdoen. Hij verwacht dat de rechter IFS uiteindelijk wel gewoon benoemt als externe deskundige. Binnenkort komt daar uitsluitsel over.