Twijfel over seriemoordenaar Zweden

Er is in Zweden grote twijfel ontstaan over de betrokkenheid van een man bij tientallen moorden, waaronder ook de moord op een Nederlands echtpaar uit Almelo. De vermeende dader bekende de moorden en stond lange tijd bekend als de grote seriemoordenaar van Zweden, dat meldt De Telegraaf woensdag.

Het Nederlandse echtpaar Martin en Jannie Stegehuis uit Almelo werd tijdens een kampeervakantie in het noorden van Zweden ’s nachts in hun tentje doodgestoken. De Zweedse politie zette een landelijke klopjacht in, maar de moordenaar werd niet gevonden, schrijft De Telegraaf. 

Totdat tien jaar later iets vreemds gebeurde. De Zweedse Sture Bergwall (foto) bekende in een tbs-kliniek, zonder ergens van verdacht te zijn, ruim dertig moorden tijdens hypnosetherapie.

De bekentenissen van Bergwall in de jaren 90 leidden tot euforie bij de openbare aanklager en het onderzoeksteam van de politie. Maar er was één groot probleem: Bergwall had dan wel ruim dertig moorden bekend, er was nooit bewijsmateriaal gevonden.

Nu is er twijfel ontstaan over de betrokkenheid van de Zweed. Alle rechtszaken worden nu over gedaan. Bergwall hoopt vurig dat hij uiteindelijk zal worden vrijgelaten. Maar wie gelooft hem nadat hij zelf al die bekentenissen heeft gedaan? ‘Daar ben ik me goed van bewust’, antwoordt hij. ‘Maar in de tijd van de bekentenissen was ik zwaar verslaafd aan de medicijnen die ik als beloning van de therapeuten kreeg. Daarna is het gelukt om af te kicken.’ Aldus De Telegraaf.