Twijfel over het schieten op A73

De advocaten van de twee verdachten van de liquidatie op de A73 van 9 september 2008 trekken het door de politie geschetste scenario van de schietpartij in twijfel. Vrijdag diende een regiezitting in het hoger beroep tegen de verdachten Toon en Martien R., die respectievelijk 20 en 23 jaar cel kregen opgelegd van de rechtbank voor de moord op wiethandelaar Hans van Geenen. Volgens de advocaten kan er niet op volle snelheid op het slachtoffer zijn gevuurd. De auto moet vrijwel stil hebben gestaan, menen ze.

Jan-Hein Kuijpers en Jan Boone stellen dat de hulzen die uit het automatisch wapen zijn uitgeworpen dichtbij elkaar zijn gevonden. Daarom denken ze dat er niet over een lengte van 8 kilometer kan zijn gevuurd, zoals in het strafdossier staat beschreven.

Bovendien is maar een enkel paar remsporen op het wegdek gevonden, terwijl er liefst drie keer moet zijn gekeerd en op volle kracht moet zijn geremd. Dat nemen tenminste het Openbaar Ministerie, en ook de rechtbank in eerste aanleg, aan.

De bestuurder van de auto waarin de vermoorde Hans van Geenen als bijrijder zat bleef ongedeerd. De advocaten betoogden dat zijn verklaringen niet kunnen kloppen met ander bewijs als de remsporen en opname van de 112-melding waarop het schieten te horen is.

Er zou vooral zijn geschoten van linksachter richting de bijrijdende Hans van Geenen.

De bestuurder bleef ongedeerd. Jan-Hein Kuijpers plaatst ook daar vraagtekens bij.

Kuijpers: ‘Hij zegt dat hij een schampschot had, maar de verwonding was dermate gering dat hij zich ook bij het uitstappen aan het dak kan hebben bezeerd. Het is ook nooit vastgesteld dat hij door een kogel is getroffen. Wij denken dat hij iets achterhoudt, dat hij dingen heeft verzwegen bij het afleggen van zijn verklaringen.’

De beide advocaten willen onder meer dat het gerechtshof een reconstructie laat uitvoeren, bijvoorbeeld op de startbaan van een vliegveld.

‘Dan kunnen we vaststellen of de gang van zaken die in het dossier beschreven is eigenlijk wel mogelijk is’, zegt Kuijpers.

Waarschijnlijk wijst het hof over twee weken arrest inzake de verzoeken.

Hier alle eerdere berichten over de A73-zaak.