Onware verklaring over dubbele moord (VIDEO)

De belangrijkste getuigenverklaring in de zaak van de dubbele moord op het Limburgse echtpaar Zwakhalen is ‘niet waarheidsgetrouw’. Dat schrijf forensisch neuroloog Cees Jonker, die in opdracht van de Hoge Raad onderzoek verrichtte. Op basis van de verklaring van een 9-jarige meisje met hersenletsel werd Olaf Hamers in 2005 tot levenslang veroordeeld.

In 2003 werden autohandelaar Jo Zwakhalen en zijn vrouw in hun woning doodgeschoten. Ook hun 9-jarige kleindochter werd neergeschoten, liep ernstig hersenletsel op, maar overleefde de aanslag. Zij werd een jaar later een belangrijke getuige voor het Openbaar Ministerie.

Toilet

Mede op basis van haar verklaringen is de Sittardse vrachtwagenchauffeur Olaf Hamers tot levenslang veroordeeld. Hamers was tijdens de moord in het huis van het echtpaar Zwakhalen, maar verklaarde dat hij op de wc zat tijdens de schietpartij. Het 9-jarig meisje zei zich (een jaar later) te herinneren dat Hamers haar grootouders had vermoord. De rechters geloofden dat en veroordeelden hem tot levenslang.

Herziening

Zijn advocaat diende een herzieningsverzoek in bij de Hoge Raad. Die gelastte een onafhankelijk onderzoek door een neuroloog naar de vraag of een 9-jarige met ernstig hersenletsel zich een jaar later nog kan herinneren wie de moord heeft gepleegd. De conclusie van forensisch neuroloog Cees Jonker is dat zoiets onmogelijk is. Het is nooit eerder voorgekomen dat iemand met het soort hersenletsel dat Audrey heeft, zich nog dingen kon herinneren. Deskundigen achten het waarschijnlijker dat het meisje zich een beeld van Olaf en van de situatie heeft gevormd op basis van verhalen die ze heeft gehoord van haar familie en vriendjes of van verhalen uit de krant of tv. Het rapport van Jonker dateert al uit 2014 maar is nu pas openbaar geworden, omdat H.’s advocaat aan een zwijgplicht was gehouden zolang het vervolgonderzoek liep.

Het rapport is onderdeel van een ‘Verzoek tot Nader onderzoek’ dat Olaf’s advocaat John Peters indient bij de Hoge Raad. Dit en nog een aantal feiten zouden Olaf’s onschuld aantonen. Het tv-programma EenVandaag besteedt vanavond aandacht aan de zaak. EenVandaag spreekt Olaf H. vanuit de gevangenis. Olaf’s advocaat John Peters, neuropsychologisch onderzoeker Angelique Hendriks en rechtspsycholoog Peter van Koppen laten ook hun licht schijnen over de zaak.

Zie ook:

Hoge Raad bekijkt levenslange veroordeling

‘Mijn neef vermoordde Sittards echtpaar’

Dubbele moord: nieuwe dwaling?