Twijfels over Duitse kroongetuige Hells Angels

Er zijn bijna 200 onderzoeken op zijn getuigenissen gebaseerd, maar nu twijfelt het Duitse Openbaar Ministerie aan de getuigenissen van Steffen R.. De oud-president van de motorclub Legion 81, die is gelieerd aan de Hells Angels, verklaarde onder meer dat chapters van de Hells Angels nauwe banden hebben met extreem rechtse organisaties. Justitie vermoedt nu dat zijn verklaringen niet kloppen.

De politie zag Steffen R. als de belangrijkste getuige in veel onderzoeken naar de Hells Angels. Op basis van zijn verklaringen werden invallen bij clubhuizen van de Hells Angels gedaan in Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen. Ook werden woningen van leden doorzocht.

Op zijn aanwijzingen werd er ook dagenlang in een magazijn van de Hells Angels in Kiel gezocht naar een lichaam, dat mogelijk was ingemetseld. Het lijk werd niet gevonden, ondanks dat de politie geavanceerde apparatuur inzette.

Ook gaf R. de verblijfplaats van drie neo-nazi’s, die wapens zouden hebben gekocht van Hells Angels. Het OM geeft nu toe dat er geen aanknopingspunten zijn om een onderzoek te starten naar banden tussen extreem rechtse organisaties en motorclubs. De politie zet door deze doodgecheckte verklaren nu ook vraagtekens bij de andere verklaringen van R..

De kroongetuige kreeg in juni een relatief milde straf van vier jaar opgelegd. Hij werd verdacht van bedreiging en geweldpleging en hij zou meisjes hebben gedwongen om in de prostitutie te gaan. R. kon hiervoor tien jaar celstraf krijgen, maar kreeg een fors mildere straf omdat hij uit het milieu wilde stappen. De kroongetuige zit nu in een getuigenbeschermingsprogramma. Volgens een Officier van Justitie probeert R. uit het criminele millieu te stappen door samen te werken met de autoriteiten om vervolgens leugens en halve waarheden te vertellen.