Twintig jaar voor doden Jennefer

Het gerechtshof Den Haag heeft woensdag de 28-jarige Anthony K. in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Hij is veroordeeld voor onder meer het seksueel misbruiken en doden van de 10-jarige Jennefer van Oostende. Het Openbaar Ministerie had dertig jaar voor verkrachting en moord geëist. Maar het Haagse hof zag daar onvoldoende bewijs voor. De rechtbank legde eerder 18 jaar op.

Vuilniszakken

Het slachtoffer was het 10-jarige ex-schoonzusje van de verdachte. Ze was op 8 oktober 2011 naar de woning van de verdachte gekomen om daar met haar destijds 5-jarige neefje en 3-jarige nichtje te kunnen spelen. Daar is zij op enig moment seksueel misbruikt door de verdachte. Op een gegeven moment heeft de verdachte haar met zijn handen gewurgd. Vervolgens heeft hij het, op de sokjes na ontklede, lichaam van Jennefer in vuilniszakken verpakt en dit in de bergruimte van een slaapbank gelegd. Het lichaam van Jennefer is daar ruim een dag later door de politie aangetroffen.

Maximale straf

De maximale straf die in dit geval op grond van de wet kan worden opgelegd is een gevangenisstraf voor de duur van 20 jaar. Het hof heeft de maximale straf aan de verdachte opgelegd, omdat het hof dat passend en geboden acht, gelet op de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan.

Zwakbegaafd

De rechtbank in Rotterdam had 18 jaar gevangenisstraf opgelegd voor dezelfde feiten. Nabestaanden vonden dat veel te laag. De rechtbank had niet de maximale gevangenisstraf opgelegd, omdat de verdachte, die geweigerd heeft om mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestvermogens, zeer waarschijnlijk functioneert op zwakbegaafd niveau. Het hof heeft daar in het arrest geen rekening mee gehouden, omdat dit volgens het hof niet is komen vast te staan.